Retretten om å hjelpe rusmisbrukeren

Retretten er en ideell brukerstyrt stiftelse som ønsker å hjelpe dem som sliter pga. egen eller andres avhengighet, slik at de kan få en reell sjanse til å leve det livet de selv ønsker å leve.
Retrettens mål er å gi alkoholikere, narkomane, legemiddelmisbrukere og LAR-pasienter hjelp til videre hjelp, samt gi støtte til pårørende. Vi har også eget tilbud til dem som er innunder kriminalomsorgen.
Retretten er et gratis tilbud for tidligere alkoholikere, rusmisbrukere, LAR-pasienter og pårørende. Enten du er innenfor eller utenfor en behandlingssituasjon, eller befinner deg i fengsel.

De har latt meg få lov til å dele noen av deres tanker om hjelp her og jeg takker dem for det. Jeg har den størrste respekt for deres arbeid og dedikerte medarbeidere.

Edru Alkie:-)Gi rusmiddelmisbrukere mulighet til å gi seg selv et verdig liv.


Det mangler ikke på aktører som ønsker å "hjelpe" rusmisbrukere. I alle fall de rusmisbrukere som ligger til det allmenne bilde vi har av hvem de er. Og hva ønsker vi alle å "hjelpe" til med? Jo til å gi rusmiddelmisbrukeren et bedre liv.
Vi alle har våre opplevelser på hva det er og hva som skal til for å få det. Noen synes god mat og godt drikke er med på å få et godt liv. Noen synes at eksotiske ferier, fart og spenning må til. Andre synes det å ha storfamilien samlet til en hver tid eller det å være hjemme alene med en god bok og fin musikk er det gode i livet.

Uansett hva det er som gir følelsen av å ha det godt så må noen grunnleggende behov være tilfredstilt, og disse noen er: Trygghet - trygt sted å bo, forutsigbar inntenkt, og et trygt nettverk som man kan henvende seg til. Frihet - selvstendighet, få bestemme hvor "skapet" skal stå i eget liv og føle at man er til nytte for seg selv og sine medmennesker. Dette får man igjennom modning, utvikling, utdanning og/eller jobb. De aller fleste voksne har dette inntakt og tenker ikke over at de tunge rusmisbrukere, som man føler man må hjelpe, kan mangle dette. Det sentrale spørsmålet alle hjelpere bør stille seg må være: Hvorfor mangler de det og hvordan skal vi hjelpe dem til å endre dette?

Alle - uten unntak, som vi blant annet mener vi hjelper ved å gi et rom slik at de kan få litt verdighet når noen av døgnets sprøyter settes, mangler det grunnleggende på grunn av innholdet i sprøyten vi støtter dem i å sette. De mangler det fordi vi tar fra dem muligheten til å tilegne seg kunnskap til å bli selvstendige, fordi vi opprettholder rusmiddelmisbruket på ulike måter. De som har kommet så langt ned pga. av rusmiddelmisbruk må bli rusfri.

Det å bli rusfri er å frastå inntak av alle midler med ruspotensiale, altså midler som sløver ned hjernen. Og vi hjelpere må huske at det er kun er rusmisbrukeren selv som kan bli rusfri. Hjelpen vi kan gi er å hjelpe dem til å forstå at de må bli det og bringe håp om at det går. Dette gir grobunn for å leve et verdifullt/fruktbart liv. Vi, hjelpere, kan ikke gi noen andre enn oss selv en verdighet.

Det er viktig å gi rusmiddelmisbrukeren innsikt i sin egen sykdom for på denne måten å forstå hvorfor livet har gått så galt som det som oftest gjør for dem. Det er kanskje mer motiverende å bruke "hvorfor det ble sånn" fremfor "du må/kan ikke fortsette å leve sånn" som innfallsvinkel- kunnskap gir makt! Makt overfor sykdommen er det rusmiddelmisbrukeren trenger.

Det ligger utrolig mye ressurser i hvert enkelt individ- rusmiddelmisbrukere eller ei- men for mange rusmisbrukere har ikke disse ressursene fått mulighet til å vokse fem på en sunn og livgivende måte- det er her hver enkelt må få hjelp til å bearbeide det vonde- som kan være årsaken til rusmisbruket (misbruket er kun et symptom på andre problemer). Med denne form for hjelp vil rusmisbrukere gradvis få tid til å komme i kontakt med kjernen i seg selv og finne ut av hva som er den ene personens verdier og ønsker her i livet. Det burde handle mer om å leve enn i å overleve, ikke sant?

La rusmisbrukeren bli likeverdig med resten av storsamfunnet, det er kun ved ansvarliggjøring vi kan få til likeverdet. I ansvarliggjøring innebærer det at rusmiddelmisbrukere blir lyttet til - kanskje for første gang i sitt liv. Rusmiddelmisbrukere er like forskjellige som alle andre mennesker og derfor trengs et grunnprogram i rehabiliteringen som tar høyde for dette og gir rusmiddelmisbrukeren mulighet til å utvikle seg slik det er naturlig og riktig for den enkelte.

DET HANDLER NEMLIG IKKE OM Å SLUTTE Å RUSE SEG, MEN OM Å FÅ EN MULIGHET TIL Å SLIPPE.

Link til Retretten                      FACEBOOK: Retrettens Venner

3 kommentarer

junesalg

11.02.2012 kl.11:25

junesalg.blogg.no

Sjekk ut bloggen min! Jeg selger klær og sko til billig pris :-)

maria

23.02.2012 kl.00:44

liker bloggen din veldig godt, pappa er alkoholiker og føler på en måte en slags trøst igjennom deg :)

Edru Alkie :-)

28.02.2012 kl.10:48

maria:Hei Maria, godt at du liker og finne nytte av bloggen , og ja det fører til mye smerte og lidelse for pårørende. Jeg har jo barn selv, godt voksne nå- men men de opplevde meg som aktiv våt alkoholiker . Den gang klarte ikke jeg å se hvor mye smerte og vondt jeg påførte dem med min livsførsel. Nå ser jeg det veldig klart og bl.a defor jeg har denne bloggen, Og de pårørende blir ofte en glemt gruppe. Det finnes jo selvhjellpsgrupper AlAnon som du kan kontakkte. Lykke til i livet ditt :-)

Skriv en ny kommentar

Edru Alkie :-)

Edru Alkie :-)

49, Gildeskål

En Tørrlagt alkoholiker & rusmisbruker. Bruker bloggen for egen del som et ledd i å forbli edru og dele mine og andres erfaringer med andre. Og kan det være til hjelp for noen så er det veldig fint. Er ikke fra Gildeskål- men likte navnet

Kontakt mail

Kategorier

Arkiv

hits