Å leve med en Rusmisbruker- Alkoholiker

Dette er fra en artikkel som sier endel om pårørendes lidelser med en aktiv rusmisbruker i nær relasjon og viktigheten av å bearbeide dem. Kjenner mange som sliter med dette  og deler gjerne denne:

Edru Alkie:-)
Rus ødelegger hele familiens helse

Å leve med en alkoholiker i familien gir omfattende fysiske helseplager, også lenge etter at samlivet er brutt, viser ny norsk undersøkelse.

Høy pris. Når mor, far eller din partner er alkoholiker, merker du det praktisk talt på kroppen. For første gang er fysiske helseplager i familien til en alkoholiker eller rusmisbruker kartlagt, og tallenes tale er klar: 
96 prosent hadde muskel- og skjelettproblemer.64 prosent hadde betydelig hodepine.69 prosent hadde mavetrøbbel.To av tre kvinner hadde betydelige underlivsproblemer.-Dette er betydelig mer plager enn gjennomsnittet for alminnelige mennesker, sier overlege og assisterende klinikksjef Egil Nordli ved Borgestadklinikken i Skien. Han er ansvarlig for undersøkelsen som i dag offentliggjøres i Tidsskrift for Den norske lægeforening.

Det er ikke småplager som ligger bak de dystre tallene.-Når det gjelder muskel- og skjelettplager er det snakk om plager av mer alvorlig karakter. Det er invalidiserende og behandlingstrengende plager som har fått store konsekvenser for livet, sier Nordli.Langtidssykemeldinger og stort forbruk av smertestillende og muskelavslappende medikamenter er konsekvensene.Det samme gjelder hodepine, med stresshodepine og migrenelignende hodepine som har slått ut de pårørende i dagevis.I undersøkelsen har Nordlie kartlagt fysiske plager, fortrinnsvis hos voksne barn og partnere, men også foreldre av rusmisbrukere.

De pårørende, 230 kvinner og 43 menn, var i alderen 21 til 72 år. 80 prosent av rusmisbrukerne var alkoholikere. De resterende hadde andre rusproblemer. Det er ikke bare snakk om at de pårørende har slike plager mens de lever sammen med en rusmisbruker.-Mange i vår undersøkelse er flyttet ut for lengst, men plagene varer ved. Det viser hvor viktig det er å gripe inn tidlig, for å forhindre dette, sier Nordli.At rusproblemer i familien gir fysiske plager, overrasker ikke Nordli.-

Det er velkjent at det er en sammenheng mellom psykiske belastninger og fysiske plager. Å leve med en rusmisbruker representerer ofte store gjentatte psykiske påkjenninger. I enkelte familier kan det forekomme akutte, svært dramatiske situasjoner i forbindelse med rusadferd og misbruk.

Når disse påkjenningene ikke blir bearbeidet, kan de lett feste seg og komme til uttrykk som fysiske plager, sier Nordli.Undersøkelsen viser at voksne som har vært barn i et rushjem, fortsetter å ha disse symptomene.-Det er nedlagt i dem og aldri bearbeidet. Betydningen av å gripe inn tidlig for å forebygge plager senere i livet kan ikke understrekes sterkt nok, sier Nordli.Han legger til at alle har et ansvar. Ikke minst mener han legene må bli bedre til å se tegningen og å gripe inn.-Helsepersonell har meldeplikt til barnevernet hvis de har mistanke om at barn lider overlast, sier Nordli.      

10 kommentarer

tarangera

11.03.2012 kl.15:05

Så fin blogg

silje den godtroende

11.03.2012 kl.15:07

kjenner til det dær.. det tar på både fysisk og psykisk..

Geir - TrueTalk

11.03.2012 kl.15:10

Kjenner til det psykiske ...

Trine

11.03.2012 kl.15:36

Akkuratt nå sitter jeg og er livredd for et familiemedlem jeg ikke får tak i...jeg vet hvor kort veien mellom liv og død er her. Og sykdommen jeg har blir verre jo verre vedkommendes misbruk er. Tøft å være på begge sider. Har vært både den folk var redde for og den som er bekymret for. Uro i magen hver dag for hva skjer nå? Hilsen livredd for <3

Edru Alkie :-)

12.03.2012 kl.14:06

Trine:ja , jeg føler med deg og det er et psykisk kjør. Jeg var jo den som drakk og ruset meg og forsvant for llnage tider av gangen. Forsto ikke da - og gikk faktisk et stykke inn i edruskapet før jeg forsto rekkevidden av den belastningen det påførte mine nære og kjære Håper det ordner seg for deg :-)

loonyruni

13.08.2012 kl.00:07

jah... jeg kjenner til det... å jeg har ikke bodd med far min på nesten 15 år, men problemene med alkoholismen hans finner meg alikevell, å jeg har ingen anelse hva jeg skal gjøre:( jeg orker rett og slett ikke mer... jeg er den eneste i absolutt hele familien! som har kontakt med han.... å eneste grunnen til at jeg har det er fordi jeg tror han vil gå henn å ta livet av seg hvis jeg også kutter han ut.... men jeg orker ikke høre på han lenger:( jeg later som jeg ikke får alle av meldingene han sender og sier jeg er for opptatt til å snakke når han ringer:( jeg vil ikke han skal sitte helt alene uten noen... men samtidig så har han ikke lyst til å bli bedre, å det bør ikke gå utover meg.

Jeg er utrolig glad på dine vegne:) og stolt av deg! som har klart å komme deg til det stadige du er nå:) jeg skjønner at det absolutt ikke har vært og er lett:) stay strong!

Edru Alkie :-)

13.08.2012 kl.13:01

Hei loonyruni: og takk sal du ha. for gode ord og for at du forteller om dine erfaringer med en far som er alkoholiker. Ja det er en forferdelig belastning for pårørende, kalles også ofte "medavhengige". det er fordi man blir så dradd inn i sykdommen alkoholismen som et familiemedlem har. prøver å tilpasse alt etter alkoholikern for liksom å skåne ham mest mulig. det gjør man ofte ubevisst. Det finnes anonyme grupper for pårørende i samme stil som AA , det heter ALANON og jeg har link dit på hovedsiden. kanskje en idé å ta kontakt med dem for deg og din egen skyld.
Ang. din får , dersom han ikke har noe ønske om å slutte å drikke så har du ingenting å stille opp med - Da må han nå sin personlige bunn , som vi sier, slik at "omkostningene" ved å drikke blir større enn ved å fortsette som han gjør.og han kommer til de nødvendige erkjennelsene.
I slie tilfelle er det å anbefale å si ifra til ham at NÅ kutter du kontakten med ham , men dersom han vil slutte å drikke - og aktiv gjøre noe for det- f.eks institusjon eller AAA-fellesskapet så vil du være der for ham. Men han må vise det- IKKE bare si det. Det er tøff kjærlighet, men om det er noe som virker så er det det.

En aktiv alkoholiker .er i en benektelse og et stort selvbedrag - og den muren er vanskelig , men fullt mulig å bryte gjennom.

Men ikke la hans alkoholisme få ødelegge deg og din livskvalitet. enhver er ansvarlig for eget liv og han må virkelig føle de harde konsekvensene før han klarer å snu.
Jeg vet det høres hardt ut, men alternativet er at han drikker seg ennå lenger ned - og mange drikker seg ihjel- har ikke tall på hvor mange av miine gamle venner og bekjent som har gjort det. men de som kutter ut og f.eks holder seg til AA e.l klarer seg godt og får liv med kvalitet -Livsglede-

Lykke til ;.)

loonyruni

14.08.2012 kl.00:22

tusen takk for gode tips:) jeg skal virkelig sjekke ut det ALANON greiene, har hørt om det før, men har glemt det bort frem til du sa det nå:)

Han har som sagt ingen lyst til å slutte desverre:( han har vært på så mange AA kurs og instutisjoner jeg ikke har tall engang:( men det hjelper aldri:( jeg har prøvd meg på tøff kjærlighet med han flere ganger, jeg har prøvd å både bryte kontakten og å gi han dilemmaer som hold deg ederu i dag det siste døgnet jeg er her ellers kommer jeg ikke tilbake igjenn. å det endte med en tur på legevakten da han kom tilbae fra pubben å spydde blod:( å jeg har faktisk ikke vært å besøkt han siden. synd men sant:(

Jeg prøver å ikke la hans alkoholisme ødelegge for meg, men inniblandt klarer det å sno seg inn:( han kommenterer usakelige og trisete kommentarer på alt jeg legger ut på facebook, ringer meg fordi han sitter å synes synd på seg selv, og sender like usaklige meldinger på mobilen min. Jeg får dårlig samvittighet med tanken på å blokkere han, men snart har jeg ikke noe annet valg:(

Men jeg skal nok komme meg igjennom det, jeg kontakter nok den ALANON gruppa du snakket om;) og jeg prøver å ha en possitiv holdning til resten av livet mitt;)

sliten alt nå.

20.12.2012 kl.00:34

sitter i et forhold som er rimelig nytt,men ser nå at jeg må komme meg ut av det før det er forsent for min helse også....Men tar litt tid,finnes dette ALANON i oslo?

Edru Alkie :-)

03.01.2013 kl.22:12

sliten alt nå.:Hei på deg og beklager at jeg er sent ute, men pgs sykdom har jeg ikke vært her på en stund-.
Ja å leve med en rusmisbruker/alkoholiker sliter på , og det beste for deg selv og den som ruser seg er å komme ut av forholdet. På den måten kan vedkommende føle virkelig konsekvens å letter komme i sin personlige bunnsom gjøre det mulig å komme ut av rusmisbruket. Som pårørende blir man jo ogs syk og det vi kaller medavhengig., blir veldig preget av den som ruser seg uten at man bruker noe selv.

:Ja i Oslo er det mange Alanon grupper og legger ved gruppeoversikten. Oslo finner du om du blar nedover den litt, og der finnes også kontakt info.
http://www.al-anon.org/norway/grupper.html

Ønsker deg virkelig lykke til :-)

Hilsen Edru Alkie :-)

Skriv en ny kommentar

Edru Alkie :-)

Edru Alkie :-)

49, Gildeskål

En Tørrlagt alkoholiker & rusmisbruker. Bruker bloggen for egen del som et ledd i å forbli edru og dele mine og andres erfaringer med andre. Og kan det være til hjelp for noen så er det veldig fint. Er ikke fra Gildeskål- men likte navnet

Kontakt mail

Kategorier

Arkiv

hits