Å kjenne tilbakefallstegn - å unngå å ta en sprekk.

 

Mange nye som er i tilfriskning fra Alkohol-/Rusmisbruk, og en del  som har vært  med i f.eks  Anonyme Alkolikere eller Anonyme Narkomane (NA) en stund tror gjerne at tilbakefall, dvs. en sprekk,  er en spontan hendelse.

Med andre ord, tror man at man bare helt plutselig begynte å drikke alkohol og/eller bruke narkotika etter en periode uten bruk av rusmidler. Faktum er at tilbakefall/ sprekk er en prosess. Dette betyr at før en person begynner å bruke alkohol eller narkotika er det mange tegn på at det vil komme.

Disse tilbakefalls-tegnene vises i atferd, holdning, tenkning eller følelser, og kan vises i alle fire samtidig.  Mine pårørende merket det for eksempel på meg lenge før jeg klarte å registrere det selv. Jeg var da misfornøyd med meg selv, sov dårlig og både håret og ansiktsuttrykket virket mer slitent og herjet. Men jeg selv klarte ikke å identifisere det som en start på en kjempesprekk som uunngåelig kom ? igjen og igjen ? helt til jeg lå i rennesteinen.

Derfor er det viktig for å lykkes i å få et godt edruskap at man lærer seg å gjenkjenne disse tegnene ,  så man kan gardere seg og gjøre de rette tingene for å stanse utviklingen til en sprekk og dermed unngå den. Man har avhengigheten, men da er man ikke en aktiv alkoholiker/rusmisbruker , men en tørrlagt/nykter edru person.  

Svært nyttig er det å ta en daglig selvransakelse over sine handlinger og tanker og rydde opp i det. Samtidig anbefales det å se etter tilbakefallstegn og bygge opp en strategi for å jobbe deg ut av den fasen man da er i. Det er viktig å vite at det er mulig å gå fra den fasen før man kommer til den siste, som altså er at man drikker og ruser seg igjen.  Hver dag som en alkoholiker ikke drikker er en god dag. En dag der man ikke gjenkjenner tilbakefallstegnene kan bli en dødelig dag eller i alle fall ende med en kjempesprekk.

For å lære seg dette er det etter mitt syn viktig å ta  del i et felleskap av mennesker  i samme situasjon, eksempelvis Anonyme Alkoholikere eller Anonyme Narkomane (NA),  hvor det er ganske  vanlig å ha en person med langt stabil edruskap som sponsor.  En god sponsor kan være til veldig god hjelp, mens en egen villighet er selvsagt en forutsetning for å bli og forbli edru.

 

Edru Alkie :-)
2 kommentarer

ida helene jølstadengen

17.08.2012 kl.09:07

fin blogg du har, stå på videre:)

Anne

16.07.2013 kl.21:30

Hei, veldig godt skrevet, kjenner meg veldig igjen i at sprekken er "planlagt" den kommer ikke brått og uventet.

Skriv en ny kommentar

Edru Alkie :-)

Edru Alkie :-)

49, Gildeskål

En Tørrlagt alkoholiker & rusmisbruker. Bruker bloggen for egen del som et ledd i å forbli edru og dele mine og andres erfaringer med andre. Og kan det være til hjelp for noen så er det veldig fint. Er ikke fra Gildeskål- men likte navnet

Kontakt mail

Kategorier

Arkiv

hits